תערוכה | פסי גירש - דיוקן של היעדרות

הגנים 21, המושבה הגרמנית חיפה. טל. 04-8562555

א'- ה'  10.00-18.00; ו' - 10.00-14.00; שבת וחג - סגור

אוצרת: דניאלה טלמור

פסי גירש נולדה בגרמניה ב-1954, עלתה לישראל ב-1968, וכיום היא חיה ויוצרת בתל אביב. במהלך לימודיה בבית הספר התיכון ועד אחרי שירותה הצבאי למדה בסדנה של הפסל רודי להמן, שמשמש לה כדמות של אב רוחני. בתום שירותה הצבאי היא חזרה למינכן, והשתלמה שם באקדמיה לאמנויות יפות. עם חזרתה לארץ למדה במחלקה לצילום במדרשה ברמת השרון, ושם פתח בפניה האמן שמחה שירמן את היכולת להתבונן פנימה. במשך כעשרים שנה לימדה צילום בויצ"ו צרפת בתל אביב, והחל משנת 1992 היא מלמדת בחוג לאמנות יצירה באוניברסיטת חיפה. היום היא מרצה בכירה שם, ולזכותה רשומים דורות רבים של אמנים שהלכו בדרכה.

דניאלה טלמור, אוצרת התערוכה:

"גירש מותחת את גבולות הצילום, עוסקת בקשר בין צילום ישיר לצילום מבוים, ומטשטשת את הפער בין מציאות ודמיון, עד שלא ניתן עוד להפריד ביניהם. יצירותיה מתמודדות עם שאלות של חיים ומוות, ועם המתח הכבד מנשוא של הקיום. הן נוגעות במצבים קיצוניים שאליהם היא מתייחסת מנקודת מבטה הייחודית, כבת לדור השני של ניצולי שואה, אשר גדלה והתחנכה בגרמניה לאחר מלחמת העולם השנייה, ונאלצה ליישב בתוכה את הקונפליקט הבלתי ניתן לגישור בין קורבן לתוקפן. צילומיה קושרים בין האקטואלי להיסטורי, מקפיאים את הפעולה המתמשכת במרחב, בזמן ובחיים, ולעתים אף משמרים מצב של היעדר שינוי, קיפאון ומוות. העבודות המוצגות בתערוכה עוסקות בכאב קולקטיבי, ונוגעות בסבל מתמשך וטורד שאין לו תיקון או מזור. השילוב שהן יוצרות בין אימה והומור משרה תחושת מועקה ".

פסי גירש הציגה בתערוכות רבות בארץ ובעולם. בין תערוכות היחיד שלה – התערוכה "הילת מצולם", שהוצגה ב-1992 במוזיאון ישראל, ובגלריה דיטר וגמן שבמינכן ב-1994. ב-2003 היא הציגה בגרמניה שלוש תערוכות: את התערוכה "טבע דומם" בלנדסמוזיאום, אולדנבורג, ובמוזיאון העיר מינסטר, ותערוכה נוספת בגלריה פרד יאן שבמינכן. ב-2008 היא הציגה את התערוכה "קינדרשטובה" בגלריה מיכאל הזנקלוור שבמינכן. התערוכה "פסי גירש עבודות 1987-2014" הוצגה במוזיאון הפתוח לצילום בגן התעשייה תל חי ובשנה שעברה הוצגה התערוכה "פסי גירש 2006- 2015 " במוזיאון פרסלר בתל אביב באוצרות דניאלה טלמור.

גירש זכתה פעמיים בפרס שר התרבות, בשנים 2001 ו-2014, ולאורך השנים הוענקו לה פרסים נוספים רבים, ביניהם מלגות ומענקי יצירה מטעם קרן תרבות אמריקה ישראל, פרס אמן צעיר ממשרד החינוך והתרבות, פרס ז'ראר לוי לצלם צעיר ממוזיאון ישראל, מלגה מטעם DAAD בברלין, פרס ע"ש הדסה ורפאל קלצ'קין, ופרס לצילום ע"ש ליאון קונסטנטינר ממוזיאון תל-אביב.

עבודותיה נמצאות באוספים ציבוריים ופרטיים ברחבי העולם, ביניהם: מוזיאון ישראל בירושלים, מוזיאון תל אביב לאמנות, המוזיאון היהודי בניו יורק ובברלין, הקונסטמוזיאום בון שבגרמניה, הגלריה הלאומית בשטוטגרד, מכון שפילמן לצילום, והמוזיאון הפתוח לצילום בגן התעשייה תל חי.

הגלריה של המרכז האקדמי ויצו חיפה

הגנים 21, המושבה הגרמנית חיפה. טל. 04-8562555