פתיחה חגיגית - תערוכה | תמיד יש מישהו בבית

מוזיאון הכט, אוניברסיטת חיפה
הוספה ליומן :
תמיד יש מישהו בבית

במסגרת שיתוף פעולה בין המחלקה לתקשורת חזותית והמחלקות לאמנות וספרות של אוניברסיטת חיפה, יצרו סטודנטים איורים בהשראת טקסטים של  משוררים בני זמננו. הטקסטים עליהם עבדו הסטודנטים הם של משוררים בני הדור החדש, הפועלים בטווח הקשת הרחבה, הפועמת, המגוונת והעכשווית של השירה הישראלית.

מטרת הפרויקט היתה לאפשר לסטודנטים להתמודד עם טקסט בעל אופי שירי, עכשווי, ולתרגם אותו לדימוי חזותי מתקשר, מקורי, כזה המאיר את הטקסט ומתכתב עמו, תוך פיתוח שפת איור אישית. עם אתגר זה התמודדו סטודנטים לאיור משנה ג' במחלקה לתקשורת חזותית בהנחיית דנה שמיר, בלווי גב' שרון פוליאקין וגב' סיגל בן-יאיר מאוניברסיטת חיפה.

עבודת האיור לוותה במחקר קטן אותו ערכו הסטודנטים, על היוצרים ומקורותיהם. מאחר והנושא הכללי של קובץ השירים הוא ' בית', ורבים מהמשוררים הינם ערבים-פלסטינאים, או ישראלים, הרי ששאלת הזהות הפכה למפתח שסייע בפיענוח הטקסט, שלעיתים, היה מעט מורכב יותר.

דנה שמיר, מנחת הפרויקט:

"  עבודה על שירה שונה מאד מעבודה על פרוזה.  לכן, מיעוט הטקסט, הסידור שלו, מבנה השורות, שבירתן, סימני הפיסוק, חיבורי מילים, שבירתן של מילים והמצאתן, היוו כולם ' רמזים' , מעין ' גלגלי הצלה'  חיוניים, בהם נאחזו הסטודנטים, לשם הגדרת התגובה שלהם-עצמם, וזיקוקה לצורך הבנתה.

בפרוייקט מסוג זה, הרבה יותר מאשר באיור לטקסטים בעלי אופי סיפורי או טקסטים פופולאריים, נבחנת מידת הקשב הפנימי, האמפטיה וההזדהות עם הכותב. גם אם שניהם, הכותב והמאייר, אינם דוברים אותה שפה רגשית, הרי שההבנה את שפתו של היוצר האחר, במדיה כה שונה, בחווייה אישית כה שונה, יש בה כדי להצית ולהאיר את יצירתם של שני הצדדים.

והתוצאות -  מגוונות ומרתקות. בחלקן נוצרת התחושה כי שני היוצרים שרים את אותן המילים ובחלקן, עולה תחושה כי הנעימה משותפת, אך המלל שונה.

בהתבוננות בפרוייקט הנפלא הזה , כאילו נכנסנו בשעריו של חלל, בו נמצאים זוגות זוגות של אמנים הלוחשים בשקט מילים, משפטים, קווים ודימויים, האחד לשני".

ירון שין ( Jewboy) ראש המחלקה לתקשורת חזותית בויצו חיפה:

"  הפרוייקט הנפלא הזה הוא הזדמנות לחיבור חדש ומפרה עם המחלקות לאמנות וספרות באוניברסיטת חיפה. המתווך ביננו היא לא אחרת מאשר הקבוצה המעניינת, הפורייה ובעלת הקול החזק ביותר בקרב המשוררים בישראל כיום. הסטודנטים התמודדו עם משימה קשה מאוד לפיצוח ונתנו אינטרפרטציה ויזואלית מרגשת ומעניינת, ובד בבד איכותית ומקצועית, לשירה זו."

מאיירים:

אורבך איה, אלעד תומר, בליקוב פולינה, בן אלי זוהר, בן ארי רז, בצראוי משה, ברמן יסמין, גולאברי שירן, גור תהל ,גילהר נועה, גלעדי נעם, גפטר אניה, הוכמן שרי, הופמן מיתר, ורשיצקי מריה, לוי אייל, לוי עדן, ליבמן אינה, מדרדרוט שירן, סלימאן מלודי, ספיר שירן, עזרא מור, פיינר בילי, פליטי יעל, צימבלוק ג׳יי, קמחי ערן, קרישטל שיר, רייס ג׳ני, רוזנשיין ענת, שובייב אורנה, שחר תומי, שפיץ שרון, תמיר מעין

משוררים:

אבו ענאם סעד, אבו שמיס איאת, אגבריה איימן, אפפל שולמית, אקשוטי עדן, ארד רועי צ׳יקי בטחיש ראג׳י , בן יאיר סיגל , דהן רון  , דסוקי כיפאח, הדס ערן, זוהר מיטל, חכימי תהילה , חסן רועי, חתוכה שלומי, כהן אלפרד, לוין ענת, מישורי אפרת, מרדכי שחר מריו, נויין ואן, סדן חיה, פרוש תהל , צלגוב ערן, רבאח נאצר

נעילה: נובמבר 2016

מוזיאון הכט, אוניברסיטת חיפה (בניין ראשי)

שדרות אבא חושי 199, הר הכרמל, חיפה

שעות פתיחת התערוכה: