The Land of Shadows

מחוברת לימוד על שואת יהודי סלובניה לספר אינטראקטיבי מרתק

כחלק מהנגשתו לקהל צעיר יותר, "The Land of Shadows", ספר הלימוד של פרופ' אוטו לות'ר ומרטין פוקגאר על שואת יהודי סלובניה, עוצב מחדש על ידי המחלקה לתקשורת חזותית במרכז האקדמי ויצו חיפה. אלה הפכו אותו מחוברת לימוד סטנדרטית לספר אינטראקטיבי יוצא דופן.

 

"אחת המשימות הקשות שקיימות בהוראת השואה היא הפצת הידע והעובדות ההיסטוריות, מעבר לגבולות מדינת ישראל", אומר ירון שין (Jewboy) ראש המחלקה לתקשורת חזותית, ומנחה פרויקט עיצובו מחדש של הספר “The Land of Shadows” . הספר העוסק בשואת יהודי סלובניה פורסם במקור כחוברת בשנת 2012, במטרה לסכם את קורות יהדות סלובניה בזמן מלחמת העולם השנייה ועל מנת לשמש ככלי עזר למורים בסלובניה ובמדינותיה השכנות. אולם, מתוך רצון להנגיש אותו לתלמידי תיכון באירופה עוצב הספר לאחרונה מחדש על ידי סטודנטים מהמחלקה לתקשורת חזותית במרכז האקדמי ויצו חיפה. 

 

חיבור אל העבר באמצעות שימוש בכלים עכשוויים

הפרויקט נועד לחבר את הקהל העכשווי והצעיר לתכנים הכבדים והטעונים באמצעות שימוש באיורים ואנימציות שהפכו אותו לאינטראקטיבי. הספר המודפס מתעורר לחיים באמצעות קוד QR, אותו ניתן לסרוק בעזרת מכשיר סלולרי או טאבלט השולח את הקורא למידע נוסף ונרחב יותר,  (ויקיפדיה, אתר יד ושם וכד'). בדומה לכך, ניתן לסרוק כל איור ובכך לעורר אותו לחיים בעזרת אנימציה וסאונד. 

 

הספר מרכז מידע על גורלם של היהודים בשואה תוך התמקדות בגורל יהודי סלובניה. בחלקו השני מספר הספר את סיפורה האישי של אריקה פורסט, הניצולה היחידה החיה בסלובניה היום, אשר מהווה מקור בלתי נדלה של מידע על גורל יהודי האזור. אריקה פורסט מבוגרת אך פעילה וממשיכה לתת הרצאות בהן היא מספרת את סיפור ההינצלות שלה, וחזרתה לעיירת מולדתה במזרח סלובניה, לבית המשפחה אשר נספתה כולה.

 

דוגמא לאנימציה המתעוררת לחיים באמצעות קוד QR

 

בנוסף לספר ישנו גם סרט דוקומנטרי על עשייתו

בעצם השתתפותם בפרויקט, הסטודנטים במחלקה לתקשורת חזותית, לא רק למדו על ההיסטוריה העשירה המתוארת בספר אלא גם זכו לעצב אותה עבור דור ה-Y. הסטודנטים ערכו את הספר באמצעים עדכניים, איירו איורים מקוריים לתכניו וציירו אנימציות שהוטמעו בו. הם גם ליוו ופיקחו אחר הדפסת הספר שהופק בארץ ונשלח לאירופה וכן התראיינו והשתתפו באופן פעיל בהפקת הסרט הדוקומנטרי שליווה את הפרויקט. תהליך זה ממחיש בבירור את אחת המגמות שהמחלקה שואפת אליהן, והיא לתת מענה ללקוחות וגופים חיצוניים תוך יצירת קבוצות עבודה הפועלות כמו סטודיו לכל דבר ועניין מהקריאטיב דרך ההפקה, התקציב והיישום הסופי. 

 

לאחרונה הושק הספר באירוע מרגש במרכז האקדמי ויצו חיפה, בנוכחות מחבריו אשר הגיעו במיוחד מסלובניה. באירוע נכחו גם שגרירי סלובניה וישראל שצפו יחד עם הסטודנטים בסרט הדוקומנטרי שיצרה הבימאית האנה סיינטפטרי, אשר ליוותה במצלמתה את כל התהליך כולל נסיעה וביקור אצל הגב׳ פורסט.

 

מדובר ללא ספק בפרויקט יוצא דופן אשר שילב לא רק מגמות שונות של עיצוב אלא גם למידה היסטורית והעמקה בנושא הטעון. עיצובו הייחודי של הספר מכבד את זכרון יהודי סלובניה שניספו בשואה וגורם לתלמידים בהווה להסתקרן, להתעניין ולזכור את סיפורם.